Son araştırmalar, önümüzdeki 30 yılda dünya çapında yaşam beklentisinin erkeklerde beş yıl, kadınlarda ise dört yıldan fazla artmasını öngörüyor.
The Lancet’te yayınlanan bulgulara göre 2050’ye kadar erkeklerin ömrü 4,9 yıl, kadınlarınki ise 4,2 yıl uzayacak.
En yüksek artış beklenen yerler, yaşam süresinin en düşük olduğu bölgelerde görülecek. Bu değişim, bulaşıcı, yenidoğan ve sindirim hastalıklarının yanısıra kardiyovasküler rahatsızlıklar ve COVID-19 gibi salgınların yaygınlık ve etkisini önemli ölçüde azaltan etkili halk sağlığı girişimlerine bağlanıyor.
Araştırmacılar, daha az gelişmiş ülkelerdeki insanların gelişmiş ülkelere yetişerek daha uzun yaşamasıyla küresel yaşam beklentisinin artmasının beklendiğini belirtiyor.
Çalışmanın yazarlarından Dr. Chris Murray, “Beklenen yaşam süresindeki genel artışa ek olarak beklenen yaşam süresi eşitsizliğinin coğrafyalar arasında azalacağını tespit ettik” dedi.
İnsanlar daha uzun yaşadıkça sağlıksız geçirecekleri yılların da artması bekleniyor. Küresel yaşam beklentisinin 2050 yılına kadar 78,1 yıla çıkacağı öngörülmesine rağmen, sağlıklı yaşam beklentisinin 2,6 yıllık bir artışla 67,4 yıla ulaşması bekleniyor.