Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çeşme Projesi kararıyla ilgili “yürütmeyi durdurma” kararı aldı. Söz konusu projeye karşı EGEÇEP, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve Çeşme Yarımadası’nda yaşayan bir grup vatandaş dava açmıştı. Kararda, “12/02/2020 tarih ve 31037 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin 11/02/2020 tarih ve 2103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında hukuka uygunluk bulunmadığı, uygulanması hâlinde giderilmesi güç veya imkânsız zararların doğmasına yol açacağı sonucuna ulaşıldığından, itiraza konu Daire kararının İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası haricindeki davacılar yönünden kaldırılarak, dava konusu işlemin anılan davacılar yönünden yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi gerekmiştir” ifadeleri yer aldı.
PROJE ADALARI BİLE KAPSIYOR
Dava dilekçesinde “Dava konusu işlemin 16.000 hektarlık alanı kapsadığı, bu büyüklüğün, Çeşme Yarımadasında mevcut devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanların tümünü, 47 km uzunluğundaki kıyı alanını, yarımadanın kuzey ve güneyinde 4.000 hektarı bulan deniz alanlarını ve bu alanlardaki beş adet adayı, 5.000 hektar orman alanını, içme-kullanma suyu koruma havzalarının tamamını, doğal koruma alanlarının %70'ini, nitelikli tarım alanları ile zeytinlikleri, kültürel ve arkeolojik miras alanlarını kapsadığı, işlemin yaratacağı yapılaşma ve nüfus yoğunluğunun bölgenin kısıtlı su kaynakları ile yetersiz alt yapısı üzerinde önemli olumsuz sonuçlar yaratacaktır” ifadeleri dikkat çekti.
BİLİRKİŞİ: “KAMU YARARI YOK” DEMİŞTİ
Danıştay 6. Dairesi’nin atadığı bilirkişiler hazırladıkları raporda, “Panlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varmıştır” demişti.
Bilirkişiler, alanda yaptıkları incelemelerin ardından kurumların raporlarına ayrıca çalıştı. Birçok bilgi, evrak ve raporun değerlendirilmesi sonucu ortak bir kanaate varıldı. Bilirkişiler turizm bölgesi projesini birçok yönden inceledi. Yazdıkları raporda 18 ayrı tespit, madde madde ortaya konuldu.
Projenin planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığının ifade edildiği raporda “2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 3. maddesi ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerinin Belirlenmesine ve ilanına İlişkin Yönetmelik uyarınca 12.02.2020 tarih ve 31037 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, İzmir Çeşme KTKGB’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin 11.02.2020 tarih ve 2103 sayılı Cumhurbaşkanı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada; Kurulumuz, KTKGB alanının bütününü de gözeterek, dava konusu ekleme ile koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolaysıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler (flora, fauna, ekosistemler) su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varmıştır. Karar yüce mahkememizindir.” denildi.