Çulhaoğlu, devletin kira artış oranlarını yüzde 25 seviyesinde tutan düzenlemesinin 2024 temmuz ayında sona erdiğini hatırlatarak, ‘şimdi her ayın 3’ünde devletin belirlediği oran açıklanıyor. Ocak ayında bu oran yüzde 56 olarak duyuruldu. Enflasyonun düştüğü bir dönemde bu oran hâlâ yüksek kalmaktadır’ dedi.
fırsatçılara geçit verilmemeli
Kira artışlarının kontrol altına alınması gerektiğini belirten çulhaoğlu, bazı mülk sahiplerinin fırsatçılık yaparak efe tüfe oranlarının çok üzerinde, yüzde 200’lere varan artışlar uyguladığını söyledi. Çulhaoğlu, ‘bu tür fahiş zamlar yalnızca ekonomik sıkıntıyı artırmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı da zedeliyor. Kira kontratlarının daha sıkı denetlenmesini sağlayan bir sistemin hayata geçirilmesi gerekiyor’ ifadelerini kullandı.
stopaj yükü esnafı eziyor
Yüksek kiralar kadar stopajın da esnafın belini büktüğünü ifade eden Çulhaoğlu, ‘esnaf, önemli girdi ve enerji maliyetleriyle ayakta kalmaya çalışıyor. Buna ek olarak, mülk sahiplerinin ödemesi gereken stopajı da kiracılar üstleniyor. Yüksek kiralar ve stopaj yükü, reel sektörün üretim kapasitesini olumsuz etkiliyor’ dedi.
Küçük işletmelerin ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çulhaoğlu, ‘hiç olmazsa küçük işletmelere yönelik özel bir düzenleme yapılmalı. Kira artış oranları üretim yapan küçük işletmeler için farklı belirlenebilir. Ayrıca stopajın kaldırılmasını ya da en azından yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülmesini talep ediyoruz’ diye konuştu.