Son Mühür'ün haberine göre, Aralarında Aliağa Rafinerisi işçileri de bulunan TÜPRAŞ işçileri, haftalardır süren direnişin ardından taleplerinin hiçbirinin karşılanmadığı bir toplu iş sözleşmesiyle karşı karşıya kaldı. Kocaeli, İzmir, Aliağa ve diğer rafinerilerde işçiler eylemlerine devam ederken, Kocaeli’de E-5 karayolu trafiğe kapatıldı. İşçiler, sefalet koşullarına mahkûm edildiklerini belirterek sert tepki gösterdi.
Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri süresince Koç Holding’in düşük ücret dayatmasına karşı direnişlerini sürdüren TÜPRAŞ işçileri, sabaha karşı bağıtlanan ve taleplerini karşılamayan sözleşmeye karşı ayaklandı. İzmir ve Aliağa rafinerilerinde toplanan işçiler, sefalet zammını kabul etmeyerek yürüyüşe geçti.
Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi ile TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü arasında dün öğle saatlerinde başlayan görüşme, bu sabaha karşı sona erdi. Yapılan açıklamaya göre sözleşmeye Petrol-İş Sendikası’nın Kırıkkale, Kocaeli ve Batman Şubeleri ile Genel Merkez imza attı. Ancak Aliağa Şube Yönetimi, söz konusu sözleşmeye imza atmadı.

Talepler masaya getirildi, ancak hiçbiri karşılanmadı
Sözleşme görüşmeleri başlarken TÜPRAŞ işçileri adına Petrol-İş Sendikası, yüzde 85 oranında zam, kıdem farkı ve 2 yıllık sözleşme süresi talepleriyle masaya oturmuştu. Ancak imzalanan sözleşmede bu taleplerin hiçbiri yer almadı.
İmzalanan sözleşmeye göre ilk 6 ay için yüzde 35, ikinci 6 ay için yüzde 24 oranında zam yapılacak. Üçüncü 6 ayda TÜFE + yüzde 4, dördüncü 6 ayda TÜFE, beşinci 6 ayda TÜFE + yüzde 6 ve altıncı 6 ayda TÜFE oranında zam uygulanacak. Sözleşmede ayrıca sosyal yardımlar birleştirilerek 5.110 TL olarak belirlendi. Ramazan ve Kurban bayramlarında verilecek ikramiyeler 5.000 TL, yemek parası ise 250 TL oldu.
Ancak işçiler, bu oranların kamuoyuna yüzde 67 zam olarak servis edilmesine tepki gösterdi. Zam oranlarının ilk ve ikinci 6 ayın toplamı olarak sunulmasına karşı çıkan bir işçi, "Elleri cebimizde, ne kadar aldığımızı biliyorlar ama yine de algı yapıyorlar. Bu sözleşme kabul edilemez, bizi kimse bu zamma ikna edemez" dedi. Aynı işçi, gerçek zam oranının ilk ay ücretlerine yansıyan yüzde 35 olduğunu vurgulayarak, "Yüzde 67 benim cebime şimdi yansısa girer içeri çalışırım" ifadelerini kullandı. İşçi, “İşçi hayat pahalılığına ezilecek, gerçek enflasyon ve TÜİK rakamları belli. İnsanın onuruyla bu kadar oynanmaz” diye ekledi.
Aliağa Rafinerisi’nde işbaşı yapılmadı
Sözleşmenin sabaha karşı imzalandığını öğrenen Aliağa Rafinerisi işçileri, gündüz vardiyasında işbaşı yapmadı. Rafineri içinde toplanan işçiler, eyleme geçerek kapı önüne çıktı. İşçiler, “Bizim talebimiz bu değildi. Bizi yine sefalete mahkûm ettiler. İki yıllık sözleşme yok, zam yok, kıdem farkı yok! Ne var, koca bir hiç. Hiçbir talebimizi geçmediği bir sözleşmeye nasıl imza atılır?” sözleriyle tepkilerini dile getirdi.
“Yangından mal kaçırır gibi imza atıldı”
İşçiler, haftalardır sürdürdükleri eylemler boyunca umutla bekledikleri sözleşme sonucunun hayal kırıklığı yarattığını ifade etti. Eylemciler, “Bu kadar direnen ve geçinemeyen işçi varken yangından mal kaçırır gibi sabaha karşı imza atmak nedir? Günlerdir şube başkanları bas bas bağırıyordu şöyle yapacağız böyle yapacağız, şimdi işçiye nasıl hesap verecekler?” dedi.
TÜPRAŞ Kocaeli Rafinerisi’nde eylemler sürüyor
Sözleşmenin imzalanmasının ardından TÜPRAŞ Kocaeli Rafinerisi’nde de işçiler harekete geçti. Rafineri kapısı önünde toplanan işçiler, sefalet sözleşmesini kabul etmediklerini belirtti. Bir işçi, “Son yılda iki kere temettü dağıttı TÜPRAŞ, 2 milyar dolar eder. Biz ekonomiden anlamıyor muyuz? Ben bombanın içinde çalışıyorum, hak mı bu?” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

E-5 Karayolu trafiğe kapatıldı
Eylemler rafineri dışına da taşındı. Kocaeli’de toplanan işçiler, Körfez otobanına çıkarak "Gemileri yaktık, buradan dönüş yok" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. E-5 karayolunu trafiğe kapatan işçilere, Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şubesi yönetimi de destek verdi. Polis ekipleri yolu barikatla kapatarak yürüyüşü durdurmaya çalıştı, ancak işçilere biber gazı ile müdahale edilmesine rağmen, barikatı aşan işçiler yürüyüşlerine devam etti.
Yürüyüşün ardından işçiler rafineri önünde toplanmaya devam etti. Eylemler sürerken, işçiler bir kez daha sözleşmenin kabul edilemez olduğunu yineleyerek talepleri karşılanana kadar mücadeleyi bırakmayacaklarını duyurdu.