İzmir'de Son Dakika

İzmir Kuyumcular Odasından önemli uyarı: Pırlantada laboratuvar hilesine kanmayın

Haberler / Güncel
23 Kasım 2024 Cumartesi 11:05

İzmir’de 8 ayar altınları 22 ayar gibi göstererek 12 kuyumcuyu 350 bin lira dolandıran çetenin çökertilmesinin ardından bu kez pırlantadaki laboratuvar taktiği gündeme geldi.

LAL TALAY/EGELİ GAZETE-İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, laboratuvarda bir kuyumcunun dahi anlamakta güçlük çektiği düzeydeki şıklıkta pırlantaların üretilebildiğini belirtti.

Laboratuvar pırlantalarının da gerçek pırlantaların arasına karıştırılabildiğini anlatan Buyrukçu, “Türkiye’mizin her yerinde birçok kuyumcu dükkanına satılan ürünlerin içine laboratuvarda üretilmiş pırlantaların karışma ihtimali var. Vatandaşımızı bu konuda uyarıyorum” dedi.

Buyrukçu İzmir Kuyumcular Odasında İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan Gemoloji Laboratuvarında gerçek pırlanta ile laboratuvar pırlantasının ayırt edilebileceğini ve ürüne gerçeklik testi uygulanabileceğini belirtti.

HİNDİSTAN, ABD, İSRAİL’DE ÜRETİLİYOR

Laboratuvar pırlantalarının Hindistan, ABD ve İsrail gibi ülkelerde üretilerek Türkiye’ye getirildiğini, gerçek pırlanta algısı ve fiyatıyla satışa sunularak hem kuyumcunun hem de tüketicinin kandırılabildiğini dile getiren Buyrukçu, “Bu durumu yakında kamu spotlarıyla, reklamlarla bütün vatandaşımıza duyuracağız. Kuyumcu toptancısından alıyor, bazı pırlantaları anlayamıyor. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi İzmir’de de bu sorun var. Bu sorunda da son dönemlerde artış var” diye konuştu.

“YARI YARIYA FİYAT FARKI VAR”

“CVD” olarak adlandırılan laboratuvar pırlantasının da değersiz olmadığını ancak arada yarı yarıya fiyat farkının bulunduğunu anlatan Buyrukçu şöyle devam etti:
“Pırlantayla çok haşır neşir olmayan, pırlantanın içeriğini çok iyi bilmeyen kuyumcu bunu anlayamaz. Taktığımız pırlanta yüzüklerin hepsi elmas. İşlenmiş elması laboratuvarda yapıyorlar. Laboratuvar ortamında on bin derecelik hızlılığıyla orada bir tanesi bir günde yapılırken, gerçek pırlanta on milyon yılda oluşuyor. On milyon yılda olan pırlantanın içinde siyah noktalar, pikeler olabiliyor. Laboratuvar pırlantası tertemiz çıkabiliyor.“

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İzmir'de Son Dakika