İzmir'de Son Dakika

Karabağlar Belediye Başkanı Kınay 6 ayda yaptıklarını anlattı: Kentsel dönüşüm, yol ve temizlik alanında büyük hamle

Haberler / Yerel Yönetimler
9 Ekim 2024 Çarşamba 09:36

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay Egeli Gazete ve Egeli TV’de, Egeli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Yılmaz’a önemli açıklamalar yaptı.

https://youtu.be/Ao6FH34zJQE


EGELİ GAZETE- Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay Egeli Gazete ve Egeli TV’de, Egeli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Yılmaz’a önemli açıklamalar yaptı. Kınay, ilçenin en önemli sorunu dendiğinde ilk sırada gelen kentsel dönüşüm ve ulaşım ile çevre temizliği alanındaki büyük iddia ve hamleleri açıkladı. Kınay, Karabağlar’da ruhsat alması mümkün olmadığı halde yapılan kaçak tarikat yurdunun yıkım süreciyle de ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

KARABAĞLAR’IN TAMAMI DÖNÜŞECEK

Kınay, “Biz aslında Kentsel dönüşümü Karabağların tamamının dönüşümü olarak düşünüyoruz. Beş yıl içinde bunun başlangıcını yapıp büyük oranda Karabağlarla ilgili kentsel dönüşüme ilişkin sorunların önünü açtığımız çözümleri geliştirmiş olacağız” dedi.
6 ay içinde 20 bin ton asfaltla 30 mahallede yenileme çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Kınay şu bilgileri verdi: “Dönüşümünü başlatmış, yenilenen, sağlıklı, güvenli, afetlere karşı dirençli ama aynı zamanda toplumsal ve sosyal yaşamını da dönüştüren bir Karabağların yolunu açmış olacağız. Beş yıl sonrası için de biz çok büyük adımlarla bambaşka bir Karabağlar’ı hayal ediyoruz. Sadece hayal etmeyeceğiz, bunları da gerçekleştireceğiz.”

EN TEMİZ İLÇE OLMAK EN ÇOK BİZ ÇALIŞACAĞIZ
Kınay, “İzmir’in en temiz ilçesinin Karabağlar olması, İzmir’in tamamının temiz olması için biz en çalışkan ilçe olacağız. Yönetim anlamında da. Personel anlamında da. Biliyorum ki Karabağlar’daki tüm vatandaşlarımız da bu anlayışımızla beraber temiz bir Karabağlar’da yaşamak için bu elin üçüncü sac ayağı olarak elimizden tutacaklar. Her beraber Karabağlar’da temiz bir ilçe yaratacağız” diye konuştu.

-Tüm büyük metropollerin en büyük sorunu kent yenileme. Karabağlar’da bu sorun ciddi anlamda yaşanıyor. Karabağlar’da bu konuda neler yapılıyor?

Bu ülkenin en temel sorunu kentsel dönüşüm. Bizim afetlere karşı da sağlıklı kentlerde yaşama hakkımızla ilgili. Bizim bu süreci yürütmemiz gerekiyor. Karabağlar’ın kentsel dönüşümü bizim için öncelikli yapılacaklar arasında. Biz de göreve geldiğimiz andan itibaren çalışmaları yürütürken, kentin tamamında planlama süreçlerinin tamamlandığı, artık yapılaşmanın önünün açılacağı çalışmalarla birlikte Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzü kurduk. Bir taraftan Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüz bu çalışmanın içinde kendi yetki alanımız içindeki çalışmaları yaparken, Bakanlıkla ilgili süreçlerde de onlarla da işbirliği içinde tüm kuruluşlarla, bu sürecin tüm paydaşlarıyla; Büyükşehir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla birlikte biz Karabağlar’ın sağlıklı dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu süreci yürütürken de geri kalan zamanı kentin mevcut yapılaşmasını, denetimiyle, yerinde kentsel dönüşünü sağlayarak, ekonomik anlamda vatandaşa yük getirmeyen, ortak çözümlerle sonuca ulaşmış, yerinde, sağlıklı, yaşanabilir bir kentsel dönüşümü ortaya koyacağız. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KARABAĞLAR’IN TAMAMININ DÖNÜŞÜM OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ
Türkiye’nin büyük bölümünün yenilenmesi lazım. Karabağlar’da da mevcut yapı stoğuyla ilgili değerlendirmelerde 40 yaşın üzerindeki yorgun binalarla ilgili yenilenme çalışmasının yapılması gerekiyor. Bunun dışında imar planı olmayan, riskli alan ilan edilen ya da imar planları tamamlanmış olan ancak buna yönelik olarak gecekondu ve ya kaçak yapıların yıkılarak yeni planlara uygun olarak yapılması gereken bölgeler. Biz aslında Kentsel dönüşümü Karabağların tamamının dönüşümü olarak düşünüyoruz. Beş yıl içinde bunun başlangıcını yapıp büyük oranda Karabağlarla ilgili kentsel dönüşüme ilişkin sorunların önünü açtığımız çözümleri geliştirmiş olacağız. 

6 AYDA 30 MAHALLEDE 20 BİN TON ASFALTLAMA

-Karabağlar’da yeni yolların açılması, düzenlemesi ve asfaltlanması anlamında neler yapacaksınız?

Karabağlar’da en önemli sorunlar nedir dediğimizde kentsel dönüşüm ve ulaşım sorunları dile gelir. Bu anlamdaki projelerimizde de mevcut yolların, bizim yapılaşmamız ve planlamamızdan kaynaklanan daha doğrusu eski İzmir’in yeni İzmir’e dönüşmesi sürecinde mevcut yolların darlığı, kaldırım sorunu, otopark sorunu gibi sıkıntılar zaten ulaşımı da etkiliyor. Şu anda bazı mahallelerimizde yenileme çalışmalarını yaparken, 6 ay içinde 20 bin ton asfaltla 30 mahallemizde yenileme çalışmaları yaptık. Ancak yeni açılması gereken yollarımız var trafik sorununa çözüm getirebilmek için. Burada İzmir Büyükşehri Belediyemizle beraber bu planlamaları yaparak yakın zamanda Sırrı Atalay Caddesi gibi, Dostluk Bulvarı gibi, Yeşerenler Kavşağı gibi yerlerde ihalelerimiz ve çalışmalarımız başlayacak. Biz 2025 yılına girdiğimiz zaman Karabağlarda ulaşım ve trafik sorununda nefes aldığımız, alt yapı projeleriyle de Metro hattımız ve İZBAN ile ilgili yapılacak çalışmalarla Büyükşehir Belediyemiz ortaklığıyla yeni alanlar açtığımız bir süreci götüreceğiz. Onun dışında şu anda yaptığımız üst yapı ve bakım çalışmalarıyla mevcut sokak araları ve ara caddelerdeki bakım çalışmalarını da gerçekleştireceğiz. 
BEŞ YIL SONRA BAMBAŞKA BİR KARABAĞLAR OLACAK
Biz yaşayan ve yaşatan Karabağlar dedik. Dönüşümünü başlatmış, yenilenen, sağlıklı, güvenli, afetlere karşı dirençli ama aynı zamanda toplumsal ve sosyal yaşamını da dönüştüren bir Karabağların yolunu açmış olacağız. Beş yıl sonrası için de biz çok büyük adımlarla bambaşka bir Karabağlar’ı hayal ediyoruz. Sadece hayal etmeyeceğiz, bunları da gerçekleştireceğiz. 

İZMİR’İN EN TEMİZ İLÇESİNİN KARABAĞLAR OLMASI İÇİN EN ÇALIŞKAN BİZ OLACAĞIZ

-İzmir’deki kent memnuniyetiyle ilgili yakın zamanda İntegral Araştırma Şirketi tarafından bir anket yayınlandı. İzmirliler en çok alt yapı ve temizlik sorunundan memnun olmadığı çıktı? Karabağlar’da temizlik alanında neler yapılıyor?

Bir Çevre Mühendisi olarak ülkenin çevre politikaları ve temizlik konusundaki politikaları dile getiren kişilerden biriyim. Karabağlar’da da kentin temizliği, ilçe belediyelerinin temel görevi olan çöpün toplanması ve bertarafıyla sorumlu olan Büyükşehir Belediyesinin sistemine taşınması noktasında görevlerimiz var. Biz bir taraftan çöp toplama sistemini sağlıklı bir şekilde götürmeye çalışırken, bir taraftan da sokak ve caddelerin temizliğini yapmakla yükümlüyüz. Tabii kentlerimizdeki en büyük sorunlardan biri temizlik. Bu noktada bizler mevcut imkanlarımızı, ekipmanlarımızı geliştirmeye çalışırken, muhtarlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, mahallelilerimizle aslında Karabağlar halkıyla beraber çalışıyoruz. Kendi ekibimizi aktif çalıştırırken bir taraftan da çöpün çöpe atılması, kurallara uyulması, kontrolsüz bırakılan mobilyalar gibi, hafriyat atıkları gibi ya da sokaklara gelişigüzel atılan çöpler gibi sorunlara neşter vurabilmek adına ilave çalışmalar yapıyoruz. Hatta ceza uygulamasına başlamayı planlıyoruz. Bu anlamda belirli günlerde doğru şekilde bunları toplamak. Mevzuatımıza baktığımız zaman bunun uygulamaları var. Çöpün çöpe atılması gerekiyor. Nasıl evimizi toplarken kurallarımızla gidiyoruz. Sokaklarımız da bizim evimiz. Karabağlar da bizim evimiz. Ülkemizin tamamı böyle. Çöp konteynerlerinin boşaltılması, temizliği ve diğer çalışmaların yapılması temel sorumluluğumuz. Ancak biz bu temel sorumluluğu yerine getirirken sokaklara gelişigüzel atılan çöpler ya da çöpe atılmaması gereken üretici firmaların, atölyelerin kendi atıklarını bertaraf koşullarında arıtması gerekirken çöp konteynerlerinin içine atması, yanına, yöresine bırakması gibi hem görüntü kirliliği hem de çevre ve halk sağlığı problemi yaratan konularla ilgili mevzuatın öngördüğü cezaları kesiyoruz. 
İzmir’in en temiz ilçesinin Karabağlar olması, İzmir’in tamamının temiz olması için biz en çalışkan ilçe olacağız. Yönetim anlamında da. Personel anlamında da. Biliyorum ki Karabağlar’daki tüm vatandaşlarımız da bu anlayışımızla beraber temiz bir Karabağlar’da yaşamak için bu elin üçüncü sac ayağı olarak elimizden tutacaklar. Her beraber Karabağlar’da temiz bir ilçe yaratacağız. 


BİZ KAÇAK TARİKAT YURDU İÇİN GEREKENİ YAPTIK, DİĞER KURUMLARIN DA YAPMASINI BEKLİYORUZ

Karabağlar’da kaçak olan bir tarikat yurdunun yıkımıyla ilgili büyük sorun yaşadınız. Bu konu nasıl gelişti? Neler yapıldı?

Belediyenin temel görevi kaçak yapılarla mücadele etmek ve bu konudaki denetim görevini sürdürmektir. Bu yapı imar planlarına aykırı şekilde yapılmış, yasal izinleri alması mümkün olmayan, hukuk dışı inşaat süreçleri devam eden belediyemize ya da herhangi bir kuruluşa bir izin başvurusu ya da herhangi bir belge sunulması olmayan bir kaçak yapıdan bahsediyoruz. Bu kaçak yapının hangi amaçla kullanılacağıyla ilgili hiçbir bilginin olmadığı bir süreçte bizler tüm yasal süreçleri yürüttüğümüz, uyarıları yaptığımız, ihtarları yaptığımız, yıkım işleminin gerçekleşmesi için de yasal süreçleri yürüttüğümüz bir süreç yaşadık. Yıkım kararını gerçekleştirmek için gittiğimizde, belediyemizin bu mevzuatı yürütebilmesi için Emniyet Müdürlüğümüz gibi diğer kurum ve kuruluşların da gerekli çalışması yapması gerekiyor. Ama gerekli emniyet tedbirlerinin alınmadığı ve alanın güvenliği sağlanmadığı için gittiğimizde de karşılaştığımız koşullarda kimler olduğunu bilmediğimiz ancak ortamda toplanmış olan bir kalabalık vardı. Güvenlik zafiyeti olan bir noktada yıkım işleminin ertelendiği bir süreci yaşadık. Bu noktada biz yine yasal olarak yapmamız gereken kamusal zorunluluğumuz gereği ruhsata aykırı olan, imara aykırı olan herhangi bir izin almadan yapılan binanın denetimini yaptık. Bu değerlendirmelerde devletin hukuka, Anayasa’ya, mevzuata göre tüm görevlerini yerine getirmesi gerekir. Biz ilçe belediyesi olarak kendi adımıza, kendi sorumluluğumuzla ilgili olan süreçlerde çalışmayı takip ediyoruz. Diğer yetkililere de yazdığımız yazılarla gereğinin yapılması için şu anda süreci yürütüyoruz. 

RUHSAT ALMASI İMAR DURUMUAN GÖRE MÜMKÜN DEĞİL
Bu yapının hiçbir şekilde ruhsat alma ihtimali yok. Bahsedilen kaçak yapı zaten hem imar planlarında hem de süreçlerde zaten izin alması mümkün olmayan bir yapıydı. Yapılmış bir izin başvurusu da yok. Başvuru olsa da izin verilmesi mümkün olmayan bir yapı. Tüm uyarılara, yapılan yasal bildirimlere rağmen ısrarla yapımına devam edilmiş. Bu anlamda yıkım kararı alındığında mahkeme kararıyla bir yürütme durdurmaya karşı karşıya kaldık. Mahkeme kararı nedeniyle yıkımı gerçekleştiremediğimiz bir süreç de oldu. Şu anda da mahkeme kararının ortadan kalkmasıyla beraber yine tebligatlarımızı yaptık. Yıkım işlemini başlattık. Ama emniyet ve diğer birimler tarafından da bu işlem sırasında alınması gereken tedbirler ve kamusal zorunluluklar var. Bu süreci beklediğimiz bir aşamadayız. Belediye olarak kendi yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Getirmeye devam edeceğiz. Çünkü biz sağlıklı bir kent yaşamı için, sağlıklı bir toplum yaşamı için, kanuna, hukuka, mevzuata aykırı olan her türlü yapıya, ilişkiye, uygulamaya karşı kamusal denetimimizi, kamusal sorumluluğumuzu yerine getirmekten vazgeçmeyeceğiz. Bizim ülkemizde dini tesislerin, eğitim tesislerinin, yurtların, konaklama yerlerinin yapılma koşulları mevzuatı ortadadır. Bu amaçla da yapılacak her türlü tesis ve işletmenin ilgili mevzuat gereği ilgili kurumlardan, farklı farklı kurumlardan izinler alması gerekir. Bugün kayıt dışı yapılan çalışmaların, yurtların, eğitim tesislerinin ya da dini eğitim adı altında hukuka, mevzuata uygun olmayan yapılan çalışmaların sonuçlarını biz çok ağır bedellerle ödüyoruz. Bizim ülkemizin Anayasası, hukuku, mevzuata bellidir. Bunu da devletin kurumlarının her birinin kendi adına uygulaması gerekir. Biz kendi adımıza, kendi yetkimiz kapsamındaki süreçlerimizi sonuna kadar yürütüyoruz. Diğer kurumların da aynı şekilde bu süreçleri yürütmesi için gerekenin yapılmasını bekliyoruz.  

YARIN:
Hükümetin tasarruf tedbirleri Karabağlar Belediyesini nasıl etkiledi?
İller Bankası payının ne kadarı kesildi?
Kadınların güvenliği için Karabağlar neler yapıyor?
6 ayda neler yapıldı? Önemli projelerde hangi aşamaya gelindi?

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İzmir'de Son Dakika