İzmir'de Son Dakika

Kış aylarının olmazsa olmaz vitamin ve mineralleri

Haberler / Sağlık
21 Şubat 2024 Çarşamba 14:41

Kış mevsimi, soğuk algınlığı ve hastalıkları beraberinde getirir. Yatağa düşmek istemiyorsanız kendinize dikkat etmeniz önemli. Neyse ki bağışıklığımızı güçlü tutmak için birçok vitamin ve mineral var…

Kış aylarında vitamin ve mineraller, bağışıklığınızı destekleyerek hastalıklardan korunmanıza yardım eder.

İşte günlük rutininize ekleyebilecekleriniz:

1. C vitamini

19-64 yaşındakilerin günlük 40 mg C vitamini alması öneriliyor. Muz ve portakal suyu iyi birer C vitamini kaynağı.

C vitamini düzenli olarak alınması gereken vitaminlerden. Bu vitaminin çok çeşitli işlevleri var: Hücre, kemik ve kıkırdakların korunması ve cilt sağlığı başta geliyor.

2. D vitamini

D vitamini güçlü bağışıklık için kritik önemde. Vücut, kalsiyumu yalnızca D vitamini varsa emebilir, bu da sağlıklı kemikler için olmazsa olmaz.

Mayo Clinic’e göre D vitamini bağışıklığını yanısıra kas fonksiyonunu ve beyin hücresi aktivitesini destekleyen antiinflamatuar, antioksidan ve nöroprotektif özelliklere de sahip.

Dahası diyabet, astım ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların riskini azaltabilir. Pek çok gıdada bulunan doğal bir içerik değil. Ancak süt, tahıl ve yağlı balıkların yanı sıra doğrudan güneş ışığı D vitamini kaynağı.

3. B6 vitamini

Medline Plus’a göre tüm B vitaminleri önemli ama özellikle soğuk algınlığı ve grip mevsiminde B6’nın sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin sağlığı için yeri ayrı. B6 vitamini eksikliği aslında son derece yaygın ve eksikliği depresyon, kafa karışıklığı ve sinirlilik gibi semptomlara yol açabilir. B6 kaynakları arasında muz, ton balığı ve somon, baklagiller, sığır ve domuz eti, fındık, kümes hayvanları, nohut, tam tahıllar ve zenginleştirilmiş tahıllar var.

4. Çinko

Çinko, vücudun doğal savunmasını (özellikle mevsimsel cilt rahatsızlıklarına ve hastalıklara karşı) güçlendirmenin yanısıra sağlıklı bir uyku için yararlı. Bağışıklık sistemini ve metabolizma fonksiyonunu iyileştirmeye yardım ettiği de malum.

Çinko eksikliği risk faktörleri arasında yetersiz günlük alım, alkolizm, genetik mutasyonlar ve yaşlılık yer alır. İshal, saç incelmesi, tat veya koku zayıflaması, kuru cilt veya doğurganlık sorunları da semptomları arasında.

5. Omega-3

Omega-3, yağ asitleriyle doludur ve özellikle soğuk, kuru aylarda cildin nemli kalmasına yarar. Vücut, hayatta kalmak için gerekli omega-3 miktarını doğal olarak üretemez, bu nedenle sağlıklı yağlı gıdalar veya takviyeler yoluyla elde etmek gerekir.

Araştırmalar, omega-3’ün kardiyovasküler hastalık, aritmi nedeniyle ani ölüm, kan pıhtılaşması, meme kanseri, demans ve yaşa bağlı maküla dejenerasyonu gibi riskleri azalttığını da gösteriyor.

Balık en iyi omega-3 kaynağı ve Amerikan Kalp Derneği, kalp hastalığı öyküsü olmayan kişilerin her hafta en az iki porsiyon balık yemesini önermekte.

6. Demir

Demir, kandaki oksijeni taşımak ve diğer çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için gerekli protein hemoglobinin işlevi için hayati öneme sahip. Enerjiyi artırır, sağlıklı bir hamileliği teşvik eder ve atletik performansı yükseltir. Demir eksikliği en çok kadın sporcularda görülür ve diyabet, karaciğer kanseri riskini artırabilir. Demir içeriği yüksek gıdalar, genel sağlığı iyileştirebilecek diğer besinler nedeniyle yeterli miktarda demir almanın en iyi yolu olsa da takviyeler, demiri günlük diyetlerine sığdırmakta zorlanan kişilere iyi gelebilir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İzmir'de Son Dakika