2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 719 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak tam puan aldı. Geçtiğimiz yıl bu sayı 352 iken, 2018'de sadece 18 öğrenciydi.
Rekor artış, sınav güvenliğine dair iddialarını da beraberinde getirdi.
İNCE: PİS KOKULAR GELİYOR
CHP’li Muharrem İnce, sosyal medya paylaşımında sınav sonuçlarına ilişkin şüphelerini dile getirdi. İnce, “MEB’in yaptığı LGS’den pis kokular geliyor. Son 5 yılın en zor sınavı olduğu söylenen sınavdan rekor sayıda, 719 birinci çıkmış. MEB’in derhal açıklama yapmasını bekliyoruz” dedi. İnce ayrıca bu birincilerin hangi illerden ve okullardan olduğunu sordu.
CHP'Lİ ÖZÇAĞDAŞ MECLİS'E TAŞIDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş da LGS ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi sunan Özçağdaş, sınav sırasında bazı kitapçıkların
WhatsApp gruplarında PDF formatında dolaşıma sokulduğunu belirtti. MEB, kitapçıkların sınav esnasında dolaşıma sokulduğunu kabul etmişti.
Bursa ve İstanbul’da iki farklı olaydan örnekler veren Özçağdaş, “Sadece öğretmenlerin erişebildiği kitapçıklar sınav sırasında dolaşıma girdiyse, bu güvenlik ihlali değil midir?” diye sordu. Özçağdaş 719 birincinin il ve okul dağılımının da açıklanmasını talep etti.
DAVUTOĞLU: KAMU VİCDANI ZEDELENMEKTE
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da konuyla ilgili açıklama yaparak sınavla ilgili usulsüzlük iddialarının toplumda güvensizlik yarattığını söyledi. Davutoğlu, şunları ifade etti:
"Ortaokul çağındaki çocuklarımızın girdiği Liselere Geçiş Sistemi/Sınavı’nda (LGS) usulsüzlük yapıldığına dair iddialar, hem çocuklarımızın hem de ailelerinin devletimize olan güvenini sarsmaktadır. Özellikle tam puan alan birinci sayısındaki dikkat çekici artış, bir sorunun cevabına dair yaşanan tartışmalar; kamuoyunda çeşitli soru işaretlerine ve iddialara neden olmuştur! Bu durumun kamu vicdanını zedelememesi adına, söz konusu iddialar vakit kaybedilmeden araştırılmalı ve kamuoyuna tatmin edici, resmi bir açıklama yapılmalıdır."
ÇÖMEZ: TARİHİN EN ZOR SINAVI
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez de TBMM’ye sunduğu soru önergesi sundu. Sınavın “tarihin en zor sınavı” olarak nitelendirildiğini vurgulayan Çömez, “Bu kadar zor bir sınavda 719 öğrencinin 500 tam puan alması nasıl açıklanır?” diye sordu. Çömez tam puan alan öğrencilerin okullara ve illere göre dağılımının da kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.
MEB'DEN AÇIKLAMA VE SUÇ DUYURUSU GELDİ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), artan tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, sınavın tüm aşamalarının ölçme-değerlendirme ilkelerine uygun olarak, akademisyen ve uzman öğretmenler tarafından hazırlandığını söyledi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki oturum hâlinde uygulanmış olup, sorular öğretim programlarındaki kazanımlara uygun biçimde hazırlanmıştır. 544 okuldan 719 öğrencimizin tam puan aldığı sınav şeffaf ve denetime açık biçimde gerçekleştirilmiştir.”
Bakanlık, sınav sonrası kamuoyunun ayrıntılı biçimde bilgilendirildiğini ve tüm itirazların titizlikle incelendiğini vurguladı. Açıklamada bazı kesimlerin kasıtlı bilgi kirliliği oluşturduğuna öne sürülüp şu ifadeler kullanıldı:
“‘Konuştuğum öğrenciler sınav zordu dedi, o halde 719 birinci olamaz’ ya da ‘Bir ilde 300 tam puanlı öğrenci var’ gibi akıl dışı söylemler kamuoyunu yanıltma amacı taşımaktadır. Bu tür mesnetsiz iddialarla çocuklarımızın duygu ve beklentileri üzerinden çıkar elde edilmeye çalışılıyor.”
MEB, sınavlara gölge düşüren bu tür iddiaların sorumlularıyla ilgili yasal süreç başlattığını da duyurdu:
“Bakanlığımızca bu tür iddiaları ortaya atanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin emeğine gölge düşürecek yorumlara itibar edilmemesini önemle rica ederiz.”
MEB'in açıklaması da şöyle:
"Sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki oturum hâlinde uygulanmış olup sorular, 8. sınıf öğretim programlarında yer alan kazanımlar esas alınarak akademisyen, alan uzmanları ve deneyimli öğretmenler tarafından hazırlanmıştır. Ülke genelindeki 544 okuldan 719 öğrencimizin tam puan aldığı 2025 yılı Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınav, geçmiş yıllarda olduğu gibi ölçme-değerlendirme ilkelerine uygun, şeffaf ve denetime açık bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
Sınavı müteakip kamuoyu, ayrıntılı açıklamalarla Bakanlığımızca bilgilendirilmiş olup gelen bütün itirazlar da titizlikle incelenmiştir. Tüm bu açıklamalara rağmen, öğrencilerimizin ve ailelerimizin duygularını istismar ederek çıkar elde eden bazı art niyetli kişiler, 'Konuştuğum kimi öğrenciler sınav zordu, dedi. Onların zor demesine rağmen tüm soruları doğru yapan 719 öğrenci olamaz" tezviratı ile kamuoyunu yanıltıcı spekülasyonlarını sürdürüp 'Bir ilde soruların tamamına doğru cevap veren 300 öğrenci var' gibi akla mantığa sığmayan hayal mahsulü uydurma söylemlerle bilgi kirliliği yaratmaya devam ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı olarak altını bir kez daha çizerek belirtmek isteriz ki LGS dâhil bütün sınavların her aşaması büyük bir titizlik ve özenle yürütülmüştür. Öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin hukukunu ve fedakârlıklarını korumak, Bakanlığımızın en önemli önceliğidir.
Bu önemden hareketle mesnetsiz, tutarsız ve iftira dolu tüm bu iddiaları ileri sürenleri bir kez daha empati yaparak duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Bu iddialarla ülke gündemini meşgul ederek çocuklarımızın duygu ve beklentileri üzerinden siyaset yapmanın ve çıkar elde etmeye çalışmanın vicdani ve ahlaki yönünü bir kez daha düşünüp değerlendirmelerini tavsiye ederiz. Gelinen aşamada tüm açıklamalarımıza rağmen kamuoyunu yanıltıcı bu tür iddiaları ortaya atanlar hakkında Bakanlığımızca suç duyurusunda bulunulduğunu da paylaşmak isteriz. Sürece ilişkin olarak öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin alın terine ve başarılarına gölge düşürecek yanlış bilgi ve yorumlara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz."