İzmir'de Son Dakika

“Nazik” savunma sporuna İzmir damgası: Uluslararası müsabakaya en çok sporcu İzmir’den katılacak

Haberler / Spor
14 Mart 2022 Pazartesi 08:40

Dünyada Gentle Art (nazik sanat) olarak bilinen Brazilian Jiu Jitsu’da İzmirli sporcular iddiasını ortaya koydu. İstanbul’da 19 Mart Cumartesi günü yapılacak dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan AJP Abu Dhabi Grand Slam Turnuvası’na İzmirli sporcular damga vuracak. Turnuvaya İzmir’den 15 sporcu katılacak. Brazilian Jiu Jitsu Federasyonu Ege Bölge Başkanı Yasin Özkan, kaba kuvvetten çok zeka gerektiren bir savunma sporu olduğu için özellikle kadınların yapmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

YASİN ÖZKAN

Dünyada Gentle Art (nazik sanat) olarak bilinen Brazilian Jiu Jitsu’da İzmirli sporcular iddiasını ortaya koydu. İstanbul’da 19 Mart Cumartesi günü yapılacak dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan AJP Abu Dhabi Grand Slam Turnuvası’na İzmirli sporcular damga vuracak. Turnuva’ya İzmir’den 15 sporcu katılacak.

Brazilian Jiu Jitsu Federasyonu Ege Bölge Başkanı Yasin Özkan, Cumartesi günü yapılacak turnuvanın tüm dünyada ses getireceğini ve merakla beklendiğini belirterek, “ İzmir’i temsilen bizim takımımız da katılacak. En yüksek sporcu sayısı muhtemelen İzmir’den olacak. Abu Dhabi Grand Slam diye geçiyor turnuvanın adı. Dünya çapında bir turnuva. 800’e yakın katılım olacak ve dünya çapında sporcular katılacak” dedi.

Olimpiyat hedefi

Ashina Clan, Brazilian Jiu Jitsu ve MMA Takımı’nın kurucusu ve baş eğitmenlerinden biri olduğu bilgisini veren Özkan, “Bizim çeşitli illerde takımlarımız var ama asıl merkezimiz İzmir. Alsancak, Bornova. Buca ve Üçyol’da faaliyetlerimiz devam ediyor. Türkiye’nin sayılı Jiu Jitsu takımlarından biriyiz. Aynı zamanda federasyonun Ege Bölge başkanıyım. Şikago Merkezli Redzoviclerin de Ege Bölge Temsilcisiyim. Aynı zamanda Cicero Costha Brezilya’nın da İzmir temsilciyim. Ben Federasyonu temsilen konuşabilirim. Biz bir birlik oluşmasını istiyoruz. İnşallah yakın zamanda federasyonumuz resmileşecek. Çok iyi çalışan bir federasyonumuz var. Ama henüz devletin belli kademelerini yüzde 100 ikna edemedik. Bu yılın sonu gibi resmileşme sürecini bekliyoruz. Bu gelişme bizim için aynı zaman olimpiyat yolunda bir vize olacak. İnşallah, yakın zamanda Olimpiyatlarda da bu sporu göreceğiz” diye konuştu.

Kaba kuvvet değil zeka gerektirdiği için özellikle kadınlara öneriyoruz

Bu sporun Gentle Art (nazik spor) olarak dünyada bilindiğini belirten Özkan şu bilgileri verdi: “Kaba kuvvet değil, zeka gerektiren bir savunma sporu. O yüzden özellikle kadınlara öneriyoruz. Bizim 50’ye yakın sporcumuz var. Herkes yapabilir. Aslında daha önce hiç uzak doğu sporu yapmamış olanları daha çok istiyoruz. Çok daha avantajlı oluyor. Bir yıl önce 2,5 yaşında ve 5 yaşında iki kardeş geldi. Onları çalıştırıyoruz. Üst sınır da yok. Yoga gibi düşünebilirsiniz. Her yaşta herkes yapabilir. Özellikle kadınlara çok öneriyoruz. Çünkü bu nazik bir spor dalı. Diğer vurmalı branşlarda çok zor bir kadının rakibi etkisiz hale getirmesi. Ama bu sporda akıl ve kaldıraç gücü kullanarak çok güçsüz bir kadın, çok güçlü bir erkeği alt edebilir. Benim 12 yaşında kızım var. Karşısına kim gelirse gelsin alt edebileceği konusunda ona güveniyorum. Dünyanın en etkili savunma sporlarının başında geliyor.”

Kaldıraç etkisi

Kaldıraç etkisini esas alan bir anlayışın hakim olduğunu vurgulayan Özkan şöyle konuştu: “Zeka üzerine ve kaldıraç kuvveti üzerine kurulmuş bir spor. Bir aracı elle kaldıramazsanız. Ama kriko ile kaldırırsınız. Arşimet’in dediği gibi bana yeterince büyük bir kaldıraç verin dünyayı bile kaldırayım. Kesinlikle böyle. Bu sporu yapmak için kuvvete ihtiyacınız yok. Zeka ile yapılan bir  Spor. Beden satrancı da deniyor. Bunun bir felsefesi de var. Sağlık açısından da çok önemli. Esneklik ve mobilite çok önemli. Uzun yıllar yapılabilecek bir spor. Temas sporu. Eklemleri terse çevirerek rakip pes etmezse kırılıyor. Bir dövüş ve savaş sanatları sporu. Öz savunma dediğimiz meşru savunma yolu var. Karma dövüş sanatlarının özünü oluşturan Vale Tudo dediğimiz vurma dahil tüm aşamaları kapsayan bölüm var bir de Tournament Jiu Jitsu dediğimiz puanlama üzerine bir bölüm var. Geleneksel kıyafetlerimiz var. Hem de turnuvalarımız var. Aslen Uzakdoğu kökenli. 800’lü yıllardan itibaren savaş meydanlarında gelişmiş. Ama 1900’lerin başında Japonlar bu sporu Brezilyalıları öğretiyor. Ondan sonra Brezilyalılar bu işi ele alıyor.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İzmir'de Son Dakika