İzmir'de Son Dakika

Prof. Harzadın'dan güçlü bağışıklık için öneri: İyi bakterilerinizi her gün 30 bitkisel ürünle besleyin

Haberler / Güncel
10 Aralık 2024 Salı 13:06

Fonksiyonel tıp alanındaki önerileriyle sağlıklı yaşamın ipuçlarını veren Fizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, kış mevsiminde hastalıklardan korunmanın, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını anlattı. Harzadın vücuttaki iyi bakterileri beslemek için günde en az 30 farklı bitkisel ürün tüketilmesi gerektiği vurguladı. 

https://www.youtube.com/embed/1IOfdQvTW38

 CEMRE YUVARLAK/EGELİ GAZETE- Fizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, kış aylarında daha da önemli gelen güçlü bağışıklık sisteminin ipuçlarını verdi. Günde 30- 40  farklı bitkisel ürün tüketmenin vücuttaki iyi bakterileri beslediğini ifade eden Harzadın, bunun da bağışıklık sistemini desteklediğini anlattı.
Bitkisel ürünlerin sağlıklı beslenmede büyük rolü olduğuna değinen Harzadın, şu bilgileri verdi:


“Bitkisel ürün tüketmeliyiz. Günün sonunda sayın kaç tane bitkisel ürün tüketmişsiniz. En az 30 diyoruz ama 40'ı yakalarsanız muhteşem. 40-50 olursa tabi daha iyi. 40 çeşidin her birinden yarımşar kilo değil, tatmak bile yeterli. Bizimle birlikte yaşayan bir grup canlı var. Hatta sayıları bizden fazla, 10 katımız. Bakteri sayısı açısından genlere baktığımızda bizim 23 bin genimiz var onların 1 milyondan fazla geni var. Baktığımızda kitlesel olarak bizden daha fazlalar. Onlar daha çok seviyor bitkisel ürünleri. Bitkisel ürünler özellikle iyi bakterileri daha çok besliyor. Çeşitli yiyelim ki her çeşidi seven bakteri farklı, yediğimiz her çeşit bitkisel ürün bakterileri besliyor. Ne kadar çok farklı bakteri çeşitliliğimiz ne kadar çok sayıdaki bakteri sayımız olursa sağlığımız o kadar iyi oluyor" dedi. 

"TAHİNİ SOFRALARDAN EKSİK ETMEYİN"
 Harzadın kuru yemişlerin beslenmedeki yerine ilişkin olarak da şunları söyledi:
 “Badem bazı kişiler için zararlı olabilir. Ama kabak çekirdeği herkes için en güvenli besin. Tohumlar çok kıymetli. Keten tohumu başta olmak üzere, kenevir tohumu, chia, haşhaş, susam, keten tohumu. Tahini sofralarınızdan eksik etmeyin. Ne şekilde seviyorsanız yapıp tüketebilirsiniz" diye konuştu.  

"TOHUMLARIN YANINDA NE YEDİĞİNİZ ÖNEMLİ"

Tohumların kalorileriyle ilgili bilgi veren Harzadın, "Kalori noktasında yanında ne yediğine bağlı. Eğer sağlıklı yağları ne kadar çok yersek sağlığımızı iyiye götürmüş olmakla birlikte sağlıklı yağın yanında çok fazla karbonhidrat tüketiyorsak, Yağı değil, karbonhidratı vücudumuz kullanıyor. Ve yağı doğrudan depoya gönderiyoruz maalesef. Mesela hibeşi yanında yumurtanızla, turp, alabaş havuç gibi mevsim sebzeleriyle yediğinizde yağ kullanma noktasında vücudunuza etki ediyor ve depoya gitmiyor" diye konuştu. 

"ÇEŞİTLİ KURUYEMİŞLERE ODAKLANALIM"

"Bütün tohumlar için 1-3 yemek kaşığı kadar tüketilmesini öneriyoruz" ifadelerini kullanan Harzadın, "Ay çekirdeği kuruyemiş grubuna giriyor. Aslında önerdiğimiz 30 gram Ay çekirdeği kavrulmamış hali aslında bir süper besin metilasyonu düzenlemede çok iyi çalışıyor. Ama yapılan araştırmalarda tek kuruyemişe değil çeşitli kuruyemişlere odaklanmamız gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.


 KETOJENİK BESLENME KONUSUNDA ÖNERİLER

Ketojenik beslenmenin son dönemlerde, birçok kişi tarafından kilo vermek için uygulandığını ifade eden Harzadın, "Karbonhidratların minimal olduğu ve sağlıklı yağlardan olduğu bir beslenme. Klasik bir ketojonik beslenme önermiyorum. Birçok kişi kilo vermek için yapıyor. Ama klasik ketojonik beslenmede sadece yeşil yapraklı sebzeler var. Onun yerine modifiye Akdeniz ketojenik beslenme dediğimiz mevsim sebzelerinin mümkün olduğu sağlıklı yağların da olduğu bir beslenmeyi öneririm" ifadelerini kullandı. 

Kış meyve ve sebzeleri hakkında bilgi veren Harzadın, yiyebileceğimiz ürünleri sıralayarak şu ifadeleri kullandı:
 "Günümüzde marketlere gittiğimizde tüm meyveleri sebzeleri görebiliyoruz. Ama hangi meyveler sebzeler ne zaman olur onları takip etmek gerekiyor. Şu an sebzenin en bol olduğu zamandayız hala domates yiyebiliriz. Eğer bahçenin son domatesleriyse seradakileri uzak tutalım. Patlıcanları yiyebiliriz. Daha çok kış sebzelerine öncelik verelim. Mor havuç, alabaş, havuç, brokoli, karnıbahar, pırasa, kereviz, pazı, ıspanak gibi. Meyvelerde öncelikle orman meyvelerini tüketin. Orman meyveleri grubunu dondurduğumuzda tazesine göre daha çok polifenol bulunmuş. Dondurulmuş olarak yiyebiliriz bu grubu. Bunlar bizim bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İzmir'de Son Dakika