İzmir'de Son Dakika

TÜİK sanık sandalyesine oturdu

Haberler / Ekonomi
28 Aralık 2024 Cumartesi 09:59

Eski Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in, ‘gerçek dışı’ verilerle enflasyonu düşük göstererek milyonlarca çalışan ve emekliyi mağdur eden TÜİK hakkında açtığı davada, TÜİK’in ‘şeffafız’ savunması yeterli bulunmayarak ikinci kez savunma istendi. ‘Veri karartma’ talebini reddeden 8 bölge müdürünün de bir gecede görevden alındığı ortaya çıktı.

ASILSIZ VERİYİ REDDENLER GÖREVDEN ALINDI

Asgari ücretin, emekli maaşlarının ve milyonlarca çalışanın refah düzeyini belirleyecek enflasyon sepetini oluştururken verilerle oynayan TÜİK’in yargılandığı Ankara 6. İdare Mahkemesi’ndeki davanın ikinci duruşmasında yeni bir skandal daha ortaya çıktı. İlk duruşmada ‘Zamları biz yapmıyoruz, istatistiki veri hazırlıyoruz, şeffaf bir kurumuz” savunması yapan TÜİK’ten mahkeme ikinci kez savunma isterken, Çilesiz’in avukatından ‘asılsız veri girişi’ni reddeden TÜİK’in 8 bölge müdürünün bir gecede görevden alındığı iddiası geldi.

MİLYONLAR MÜDAHİL OLDU TANIK ESKİ TÜİK BAŞKANI

Avukat Gündoğan, verileri karartma iddiasının yanısıra 2022’den beri sepetteki ürünleri de açıklamayan TÜİK’ten şikayetçi milyonların davaya müdahil olduğunu söyleyerek, davaya tanık olarak eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir’i gösterdiklerini açıkladı. Ve şu çarpıcı iddiada bulundu: “Birol Aydemir, hukuka aykırı veri girişini örneklerle anlattı. Mesela Tunceli’de bir ceket 800TL, İstanbul’da bin 500, Ankara’da bin lira. TÜİK bölgedekilere ‘Düşük olan veriyi gireceksiniz’ diyor. Bunu kabul etmeyen 8 bölge müdürünü de bir gecede görevden alıyor.”

TÜİK ‘ŞAİBELİ ENFLASYON’ DAVASINDA SAVUNMA YAPACAK

Enflasyon verilerinin güvenilir olmadığı ve milyonlarca vatandaşın mağdur edildiği gerekçesiyle pek çok siyasi parti ve dernek TÜİK hakkında suç duyurusunda bulundu. Eski Yargıtay Onursal Üyesi emekli Seyfettin Çilesiz de TÜİK’e enflasyon verilerinin düzeltilmesi için başvurmuştu. Çilesiz’in emeklilerin düşük zam aldığı gerekçesiyle açtığı davada gelişme yaşandı. Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi, TÜİK’ten ikinci kez savunma istedi.

Verilerinin şeffaflığı sık sık tartışılan Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) enflasyon rakamlarının güvenilir olmadığı ve milyonlarca vatandaşın bu yüzden mağdur edildiği gerekçesiyle pek çok siyasi parti ve dernek suç duyurusunda bulundu. Kurum iddaları redderken, mahkeme kararlarını da uygulamadı. Eski Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi emekli Seyfettin Çilesiz de TÜİK’e enflasyon verilerinin düzeltilmesi için başvurmuştu. Çilesiz’in emeklilerin düşük zam aldığı gerekçesiyle açtığı davada gelişme yaşandı. Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi, TÜİK’ten ikinci kez savunma istedi. TÜİK ise Mahkemeye sunduğu 85 sayfalık ilk savunmasında, kurumun sadece istatistik bilgilerini hazırladığını, zamları yapmadığını, bu yüzden kuruma yönelik dava açılamayacağı iddiasında bulunarak ‘incelenmeksizin reddedilmesi’ talebinde bulunmuştu. TÜİK’in ilk savunmasına karşı 14 Aralık’ta Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi’ne cevap dilekçesi göndererek, mahkemeden yargılamanın duruşmalı yapılması talebinde bulundu. Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan TÜİK’in birinci savunmasını verdiğini hatırlatarak “TÜİK, Mahkemenin istediği madde sepeti ile ilgili bilgi ve belgeleri vermemişti. Biz de birinci savunmaya karşı cevap dilekçemizi verdik” dedi. Gündoğan, “TÜİK’ten madde sepeti ile ilgili bilgi ve belgelerin tekrar istenmesinin, yargılamanın duruşmalı olarak yapılmasını, duruşmada Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir’in tanık olarak dinlenmesini talep ettik. Birol Aydemir, Seyfettin Çilesiz’in tanığı olarak duruşmada dinlenececek" dedi

TÜRKİYE’DE EV ALMAK İÇİN 52 YIL ÇALIŞMAK GEREKİYOR

Dünyada ev almanın en zor olduğu ülkeler sıralamasında Türkiye sondan ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de bir ailenin ev sahibi olabilmesi için 631 maaşla 52 yıldan fazla birikim yapması gerekiyor. Raporun en dikkat çeken yönü diğer masraflar hesaba katılmadığında bile Türkiye’deki tablo alarm verici bir seviyede.

Türkiye’de son 20 yılda rekor kıran enflasyonla beraber alım gücünün erimesiyle ev almak hayal oldu. Ev sahibi olmanın giderek zorlaştığı günümüzde, BestBrokers.com’un yayınladığı son rapor, dünya genelinde bir ev satın almanın ülkeden ülkeye ne kadar büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koyuyor. Türkiye, 62 ülke arasında yapılan sıralamada, bir ailenin ortalama gelirle bir ev satın alması için gereken süre bakımından 631 maaşla sondan ikinci sırada yer aldı. Bu, bir Türk ailesinin ev sahibi olabilmesi için tam 52 yıldan fazla bir süre boyunca birikim yapması gerektiği anlamına geliyor. Raporda, Türkiye’nin hemen altında yer alan Nepal, bir ailenin bir ev satın alabilmesi için 684 maaşa ihtiyaç duyulduğunu belirterek sıralamanın en sonunda yer aldı. Her iki ülke de, ekonomik koşulların etkisiyle ev sahibi olmanın büyük bir mücadeleye dönüştüğü ülkeler olarak öne çıkıyor. Ev satın almanın en uygun olduğu ülke Güney Afrika olarak belirlendi. Güney Afrika’da bir aile, 100 metrekarelik bir mülk satın almak için ortalama maaşının sadece 71 katına ihtiyaç duyuyor. Bu durum, Güney Afrika’nın küresel sıralamada zirvede yer almasını sağladı. İkinci sıradaki Amerika Birleşik Devletleri’nde ise bu süre 76 maaşa, yani yaklaşık altı yıla denk geliyor. Ancak, ABD’de eyaletten eyalete emlak fiyatlarının büyük farklılıklar gösterdiği belirtiliyor. Raporun dikkat çeken bir diğer yönü ise analizlerin sadece maaş ve emlak fiyatları üzerinden yapılmış olması. Gıda, konaklama, çocuk bakımı gibi diğer masraflar hesaba katılmadığında bile Türkiye’deki tablo alarm verici bir seviyede.

AVRUPA’DA EN UYGUN ÜLKE DANİMARKA

Avrupa’da ev satın almak için gereken süre açısından en uygun ülkeler Danimarka, İrlanda ve İsveç olarak sıralandı. Danimarka’da bir ev satın almak için 114 maaş yeterli olurken, İrlanda’da bu süre 123, İsveç’te ise 129 maaş olarak hesaplandı. Avrupa’nın en pahalı bölgelerinde bile bu süre, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu 631 maaşın çok altında kalıyor. Bununla birlikte, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi bazı Avrupa ülkelerinde bu süre çok daha uzun. Çek Cumhuriyeti’nde ortalama bir ev için 297 maaş gerekiyor ki bu da bir aile için yaklaşık 25 yıla denk geliyor. Ailenin net gelirinin yalnızca yarısının biriktirilmesi durumunda bu süre 50 yıla kadar uzayabiliyor.

-KARAR GAZETESİ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL TÜRKİYE POLİTİKA EKONOMİ YEREL YÖNETİMLER ASAYİŞ YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SAĞLIK KÜLTÜR SANAT MAGAZİN SPOR RÖPORTAJLAR GENEL
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Hakkımızda
Copyright © 2025 İzmir'de Son Dakika