ELANUR SARIKAYA/İZMİRDESONDAKİKA-Türkiye’ye pek çok konuda örnek olan İzmir’in işçi hareketi, hak ve mücadelesinde de örnek olduğu ortaya çıktı. Dokuz Eylül Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyelerinden Doçent Mehmet Emin Elmacı Türkiye’de ilk 1 Mayıs’ın İzmir’de kutlandığını açıkladı.
Bazı kesimlerin İzmir’de 1906’da Basmane’de 1 Mayıs kutlaması yapıldığını iddia ettiğini ancak bunun sağlıklı belgesi olmadığını ifade eden Elmacı, “Ancak 1 Mayıs 1923’te İzmir’de yapılan 1 Mayıs kutlaması tarihi kayıtlara geçmiştir. Namazgah ve Tilkilik’ten Basmane’ye inen işçilerin Konak Meydanı’nda ilk 1 Mayıs kutlamasını ellerinde bayraklarla gerçekleştirdiler” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyelerinden Doçent Mehmet Emin Elmacı
İZMİR’DE 1 MAYIS KUTLAMASI İKTİSAT KONGRESİ’NDE ALINDI
Türkiye’deki ilk 1 Mayıs kutlamasının İzmir’de bambaşka bir ortamda gerçekleştirildiğini vurgulayan Elmacı şu bilgileri verdi: “İzmir’de 1923’te yapılan İktisat Kongresi’ne işçi delegeleri de katıldı. Bu kongrede 1 Mayıs kutlama planı yapılır. Bu planlar çerçevesinde gazetelere ‘Amele kardeşlerimize davet’ diye ilanlar verilir. 1 Mayıs 1923’te İzmir’deki işçiler Tilkilik ve Namazgah semtlerinden Basmane’ye doğru yürüyüşe geçer. Oradan da Konak Meydanı’na yürürler. Konak Meydanı’nda yapılan gösteriler Türkiye’deki ilk 1 Mayıs kutlamalarıdır.”
İŞÇİLER VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI’NI DA ZİYARET ETTİ
İşçilerin 1 Mayıs 1923’teki ilk kutlamalar sırasında önce dönemin İzmir Valisi Abdülhalik Renda’yı da ziyaret ettiklerini hatırlatan Elmacı, “İşçiler burada çok iyi bir şekilde karşılandı. Vali Renda binanın aşağısına kadar inerek işçileri karşılamış. İşçi haklarından bahsedilmiş. İşçiler daha sonra bugün Parlamenterler Birliği olarak kullanan Hisarönü’ndeki belediye binasına geçmiş. Orada da dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Kaya ile görüşmüş. Şükrü Kaya da işçilere aynı ilgili göstermiş. İşçiler o tarihlerde daha çok işçiler limanlarda çalışıyor. Tütün ve incir işçileri de var” diye konuştu.